Pepenele verde conţine în proporţie de 90% apă şi are aproximativ 30 de calorii la 100 g fruct. Pe lângă conţinutul ridicat de apă, pulpa de pepene verde mai conţine şi vitaminele A, B1, B6, C, beta-caroten, acid folic, tianina, citrulina, hidraţi de carbon, licopen (un pigment natural, care dă culoarea roşie şi care este puternic antioxidant), săruri minerale: potasiu, calciu, fosfor, fier.
Pe lângă efectul răcoritor şi hidratant pe timp de vară, pepenele este, de asemenea, o importantă sursă de antioxidanţi. Pepenele verde conţine licopen, un important antioxidant care neutralizează radicalii liberi din organism, prevenind apariţia unor boli cardiace, a astmului, artritei sau a cancerului de prostată. Pepenele este bogat în magneziu, sodiu şi potasiu şi stimulează metabolismul. Prin conţinutul bogat în vitamina B, pepenele este o sursă importantă de energie, păstrează creierul sănătos şi activ şi combate stările de anxietate şi stres. Vitamina A conţinută în pepene susţine sănătatea ochilor. Pepenele face minuni şi pentru piele: o hidratează, o tonifică şi o păstrează proaspătă şi strălucitoare. De asemenea, pepenelui i se atribuie o funcţie afrodiziacă datorită conţinutului de citrulină. Aceasta relaxează şi dilată vasele sangvine, asemeni pilulelor folosite în disfuncţionalităţi erectile.
Coaja de pepene verde este bogată în clorofilă, enzime, acizi organici cu rol în detoxifiere, are acţiune antibacteriană, antifungică. Consumul de pepene verde este cu precădere indicat persoanelor cu un grad mare de uzură a organismului, bătrânilor, dar şi celor cu o alimentaţie încărcată de toxine; este bine să nu se evite consumarea părţii din apropierea cojii.
Indicaţii: afecţiuni renale - litiază renală, nefrite, infecţii urinare, prostatite, cancer de prostată, dischinezii bilare -, în cure de detoxifiere, pentru întărirea sistemului imunitar.
Contraind