Randamentele obţinute de fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au scăzut cu două puncte procentuale de la începutul anului, rata de rentabilitate anualizată medie a celor nouă fonduri de pe piaţă ajungând la 13,2% în luna iunie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Scăderea este de peste o jumătate de punct procentual comparativ cu nivelul din luna precedentă.
Fondurile de pensii au avut câştiguri mai mici din investiţii în ultimele luni deoarece dobânzile la depozite şi randamentele la titlurile de stat au scăzut, în timp ce bursa a înregistrat un avans de numai 4,5% în primul semestru.
"Motorul pentru un trend viitor de creştere va fi evoluţia pieţei de capital şi partea din activele fondurilor destinată acesteia. Piaţa de capital românească este în acest moment săracă în emitenţi puternici şi de aceea se poate vedea preferinţa unora dintre administratori de a-şi diversifica investiţiile pe pieţe mature", consideră Valentin Vrînceanu, directorul de investiţii al Alico Pensii.
Cel mai ridicat randament, de 14,2%, a fost înregistrat în luna iunie de fondul de pensii Aripi administrat de Generali, singurul cu grad ridicat de risc de pe piaţă. La polul opus, cea mai scăzută rată de rentabilitate a fost înregistrată de fondul administrat de olandezii de la Aegon.
Toate cele nouă fonduri administrate privat au după aproape trei ani de funcţionare rate de rentabilitate mai mari decât pragul minim la nivel de piaţă stabilit de CSSPP, arbitrul sistemului de pensii private. Pragul minim de rentabilitate a fost de 6,5% în iunie.
Totodată, randamentele fondurilor de pensii se menţin peste rata inflaţiei, care s-a situat la 7,93% la sfârşitul lunii iunie. Ratele de rentabilitate au fost calculate pentru prima dată în iulie anul trecut, iar atunci randamentul mediu pe