Foto: Thinkstock Vara nu este pentru toţi prilej de bălăceală la piscină sau pe malul mării. Dimpotrivă, pentru cei cărora le este frică de apă, aceste locuri fac parte din scenariile de groază. Doar gândul de a pune piciorul în apă le provoacă panică acestor persoane. Dar, ca orice fobie, frica de apă sau hidrofobia poate fi învinsă. Aflaţi în continuare cum se rezolvă această problemă de la psihologul Ştefania D. Niţă, preşedintele Asociaţiei Române de Psihanaliză de Cuplu şi Familie.
Descoperiţi cauza
Pentru a reuşi să vă învingeţi frica de apă, trebuie în primul rând să descoperiţi şi să înţelegeţi sursa acestei probleme. Potrivit psihoterapeutului Ştefania D. Niţă, originea fricii de apă poate fi foarte îndepărtată, chiar în stadiul de viaţă intrauterină. Studii ştiinţifice serioase au demonstrat că persoanele care în viaţa intrauterină au parcurs o perioadă grea (sarcină toxică, prea puţin sau prea mult lichid amniotic, sarcină cu risc de pierdere sau sarcină supusă unui stres îndelungat din cauza conflictelor apărute în viaţa viitoarei mame) pot dezvolta din copilărie sau la maturitate frică de apă. Alte cauze care pot conduce la apariţia hidrofobiei sunt experienţele traumatizante, cum ar fi: pierderea unei persoane apropiate prin înec, arsurile produse prin opărire sau situaţiile la limita cu înecul la primele contacte cu apa.
Când teama se transformă în hidrofobie
Cum se ajunge de la frică de apă la fobie? Explică psihologul Ştefania D. Niţă: „Frica de apă, ca orice frică, trezeşte atitudini de evitare a contactului cu stimulii declanşatori şi nevoia de control. De aceea, o persoană care se confruntă cu frică de apă va avea întotdeauna grijă să poată controla cât mai bine situaţiile ce presupun contactul cu apa. De asemenea, va face tot posibilul să îşi aranjeze evitarea sau ocolirea la propriu a