Peste 90% dintre taţii din ţara scandinavă îşi iau concediu de cel puţin trei luni după naşterea unui copil. Este şi o măsură care asigură egalitatea între sexe, prin care femeile îşi pot continua cariera.
Pappapermisjon le permite părinţilor să beneficieze la fiecare naştere de un concediu parental de 46 de săptămâni, indemnizat în proporţie de 100% sau de unul de 56 de săptămâni, cu o alocaţie de 80% din salariu. Zece săptămâni sunt rezervate prin lege doar taţilor, pentru ca aceştia să fie încurajaţi să stea cu copii lor nou-născuţi, scrie Le Monde.
Grete Berget, consilieră a Mediatoarei pentru egalitate, explică reglementările prin schimbarea rolurilor în familie. Femeile sunt încurajate să facă carieră, iar bărbaţii să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.
După ce legea paternităţii a fost votată în 1993, numărul taţilor care vor să fie aproape de nou-născuţii lor a crescut de la 3% până la 90%. „Este o adevărată revoluţie. Iar studiile făcute arată că cu cât cuplurile sunt mai egalitare, cu atât mai puţine divorţuri sunt”, constată Elin Kvande, profesoară de sociologie la Universitatea norvegiană de ştiinţă şi tehnologie.
Chiar şi politicieni şi executivi renunţă pentru un timp la activitatea lor pentru a avea grijă de copii. „Vroiam să petrec timp cu fiica mea şi să le arăt oamenilor că, oricât de importantă ar fi munca, nu justifică neglijarea responsabilităţilor familiale”, explică Audun Lysbakken, ministrul copilăriei, egalităţii şi coeziunii sociale, care şi-a luat concediu de paternitate.
La rândul său, Petter Merok, director la Microsoft Norvegia susţine că acest concediu i-a schimbat apoi şi ritmul muncii la birou. Acum îşi duce copii la şcoală şi nu mai pleacă târziu de la muncă.
Şi companiile norvegiene au început să se obişnuiască cu concediile de paternitate luate de angajaţi