Ieftinirea surprinzătoare a produselor alimentare în iunie a dus la scăderea preţurilor de consum cu 0,3% faţă de luna mai, astfel că România a înregistrat deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani, iar rata anuală a inflaţiei a coborât sub pragul de 8%.
Evoluţia preţurilor produselor alimentare nu a contenit să-i ia prin surprindere pe analişti în acest an, dar şi pe BNR. Dacă până în mai ascensiunea preţurilor la produsele alimentare a fost subestimată, în iunie a surprins- de această dată pozitiv - scăderea preţurilor la alimente cu preţuri volatile.
Analiştii economici anticipau pentru iunie o inflaţie lunară de 0,2%, în medie, şi o rată anuală de 8,5%, surpriza venind atât dinspre magnitudinea deflaţiei preţurilor alimentelor, cât şi din devansarea momentului în care a început.
"Datele privind inflaţia sunt mult mai bune decât aşteptările. Factorul esenţial a fost evoluţia preţurilor volatile, pe care nimeni nu le-a estimat corect. Surpriza a venit de la preţul legumelor care a scăzut foarte mult. Dacă în 2010 cartoful crea probleme pe inflaţie, acum a ajutat inflaţia. Preţul cartofilor a scăzut mult", a comentat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal.
Preţurile produselor alimentare au scăzut în iunie cu 1,3%, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 12%. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 7,93%.
Toată lumea se aştepta ca maximul inflaţiei să fie atins în iunie, însă vârful a fost în mai, astfel că atitudinea BNR "de aşteptare", de menţinere a dobânzii -cheie pare să fi fost corectă. Scumpirea produselor alimentare, în special a fructelor şi cartofilor, a dus rata anuală a inflaţiei la 8,41% la sfârşitul lunii mai, după ce rata lunară s-a situat la 0,21%.
Dumitru nu crede că deflaţia este un fenomen în România, situaţia fiind temporară, generată acum de preţul l