Faţă de acum doi ani, bugetul spitalului pentru medicamente s-a înjumătăţit. Reprezentanţii spitalului se văd nevoiţi să cumpere medicamente mai ieftine şi mai puţine, iar pacienţii îşi aduc anumite medicamente de acasă.
Citiţi şi:
Sibienii muşcaţi de căpuşe iau cu asalt Urgenţa
Spitalele strâng bani din fier vechi,copii xerox sau taxă de parcare
Criza din sistemul sanitar este resimţită acut şi în cadrul celei mai mari unităţi sanitare de stat din judeţul Sibiu. Noul contract cadru, semnat nu demult cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, aduce în bugetul spitalului 6 milioane de lei în fiecare lună, cu un milion mai puţin decât anul trecut. Şi asta, în condiţiile în care spitalul „rostogoleşte” de la o lună la alta o datorie totală de aproximativ 4 milioane de euro.
Potrivit managerului spitalului, banii puţini duc şi la soluţii pe măsură, respectiv reducerea „dramatică” a cheltuielilor. „Noi în perioada asta am făcut o strâmtorare a cheltuielilor spitalului, dramatică e puţin spus. Am strâmtorat achiziţiile spitalului la minimum. Acum 2-3 ani se cumpărau medicamente de 700.000 de ron pe lună, acum le cumpărăm de 350.000, hai 380. 000. Şi asta, în condiţiile în care adresabilitatea e mai mare. Cumpărăm medicamente mai ieftine, mai puţine, ne sfădim la fiecare raport de gardă, fiecare trebuie să se justifice şi să se gândească de trei ori înainte de a cere ceva”, explică medicul Adrian Şanta, managerul unităţii sanitare.
Medicamente la pachet, de acasă
În aceste situaţii, nu o dată medicii sunt nevoiţi, dacă pacientul vrea medicamente mai eficiente şi mai scumpe, iar spitalul nu şi le permite, să-l trimită să şi le cumpere singur. Paradoxal, după cum însuşi managerul admite, până acum nimeni nu s-a plâns conducerii spitalului, în scris, că vine cu medicamente de acasă. Chiar dacă acest lucru s