Uniunea Europeană s-a angajat, azi, să susţină băncile care nu vor trece testele de stres, ale căror rezultate sunt aşteptate vineri într-o atmosferă tensionată de pericolul extinderii crizei datoriilor suverane, transmite AFP.
"Consiliul de miniştri a confirmat că vor fi luate măsurile corespunzătoare pentru remedierea situaţiei, după publicarea rezultatelor testelor de stres", se arată într-un text adoptat de miniştrii de Finanţe europeni reuniţi la Bruxelles.
Măsurile includ atât participarea sectorului bancar cât şi susţinere din partea guvernelor europene, dacă va fi nevoie, în conformitate cu reglementările UE în domeniul concurenţei.
Testele coordonate de autorităţile de reglementare a sectorului financiar vor fi publicate vineri seara, fiind aşteptate cu mare interes de pieţele financiare. Aceste evaluări vor scoate în evidenţă expunerile diferitelor instituţii financiare la riscurile legate de datoriile suverane.
Acţiunile din sectorul bancar european au scăzut puternic în ultimele câteva şedinţe de tranzacţionare, din cauza temerilor legate de extinderea crizei datoriilor în ţări precum Italia şi Spania. Băncile europene au o expunere mare în Italia.
Sectorul financiar german este angajat cu 116 miliarde de euro în această ţară, potrivit datelor băncii centrale germane, Bundesbank.
Instituţiile financiare franceze ar avea, potrivit unui analist francez, o expunere de 290 de miliarde de euro.
Testele de stres din acest an au fost prezentate drept mai stricte decât cele de anul trecut şi au fost aplicate unor 91 de bănci europene, reprezentând 65% din activele băncilor europene.
Evaluările nu au luat în calcul intrarea în incapacitate de plată a Greciei, dar fiecare bancă va dezvălui expunerea portofoliilor la riscuri.
Testele de anul trecut au pierdut din credibilitate după ce bănci irlandeze care le-au promo