BNR a identificat trei mari vinovaţi pentru bilanţurile problematice ale băncilor în 2010: măsurile de austeritate, modelul agresiv de business bazat pe creditare în anii dinaintea crizei şi OUG 50. Pe de altă parte însă, nu există statistici clare care să indice ce anume a contribuit cel mai mult la pierderile din sectorul bancar.
"Măsurile severe de austeritate aplicate de autorităţile române, începând cu a doua parte a anului 2010, care au vizat reducerea salariilor, disponibilizările în sectorul bugetar şi creşterea cu 5 puncte procentuale a cotei standard a TVA, precum şi efectele imprimate de şomajul în creştere, deprecierea monedei naţionale şi scăderea veniturilor au generat presiuni asupra sistemului bancar românesc", se precizează în raportul anual pe 2010 publicat de Banca Centrală. Oficialii BNR aduc aminte însă şi de agresivitatea cu care băncile au acordat credite, model de business care în anii crizei a fost plătit scump prin provizioane mari şi rată de neplată.
"Deteriorarea în continuare a calităţii portofoliului de credite s-a produs ca urmare a agresivităţii care a caracterizat politica promovată de bănci în anii premergători crizei economice, pentru a câştiga cotă de piaţă, precum şi pe fondul dificultăţilor financiare întâmpinate ulterior de persoanele fizice şi juridice, pe parcursul anului 2010", se menţionează în raport.
Pe ansamblul sectorului bancar, rata creditelor neperformante a crescut de la 7,9% la sfârşitul anului 2009 la 11,9% în decembrie 2010. Şi cheltuielile cu provizioanele au înregistrat o creştere fără precedent, de la 7,6 miliarde lei în 2008 la 23,6 miliarde lei în 2010.
Astfel, după ce, în 2009, profitul agregat înregistrat pe întreg sistemul bancar s-a redus de peste cinci ori, în 2010 s-a înregistrat o pierdere de 304 milioane lei, pentru prima dată din 1999.
OUG 50/2010 - vinovată p