Pentru a mânca sănătos şi gustos este esenţial să alegi întotdeauna alimentele naturale, integrale, ne sfătuieşte dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa 'Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos'.
El ne recomandă să nu ne lăsăm influenţaţi de reclamele agresive făcute unor alimente şi să ţinem minte că preţul alimentului este important, dar mai importantă şi mai costisitoare este sănătatea, pe care o preţuim de-abia după ce o pierdem.
Dr. Menci spune că trebuie să conştientizăm acest adevăr până nu este prea târziu, chiar din copilărie, cu ajutorul părinţilor şi al celor din jurul nostru care ne vor binele.
Indiferent de statutul social sau de puterea financiară, un lucru este sigur: trebuie să avem un nivel minim de cunoştinţe nutriţionale. De multe ori, o masă sofisticată nu este şi sănătoasă, iar una modesta poate fi foarte hrănitoare, subliniază dr. Menci.
În primul rând, pentru a găti sănătos şi pentru a păstra cât mai mult din valoarea biologică a ingredientelor trebuie să folosim instrumente de gătit potrivite şi performante, compatibile cu alimentele.
Dr. Menci ne sfătuieşte că pentru a face o salată de roşii, de exemplu, trebuie utilizate roşiile în sezon, din soiuri tradiţionale, cultivate în sistem ecologic sau neintensiv, fără îngrăşăminte chimice.
Roşiile trebuie să fie folosite la coacere deplină. De asemenea, uleiul folosit trebuie să fie de înaltă calitate, precum uleiul de măsline extravirgin presat la rece. Sarea indicată este cea marină brută simplă ori cea cu adaos de alge marine sau ierburi aromatice, după gust.
Acesta atrage atenţia că asocierea salatei de roşii cu brânzeturile este una corectă, mineralele şi fibrele din legume uşurând digestia grăsimilor de origine animală, precum acelea din brânzeturi.
Desigur, cantitatea de brânză creşte densitatea energetică a salatei, conferindu-i în