* ADEVARUL
* Cu ce s-a ales statul din afacerea Petrom
Ministerul Economiei va rămâne cu 2,8% din acţiunile Petrom, după listarea pachetului de 9,84% şi după ce va vinde 8% din titluri către salariaţii companiei, aşa cum prevede contractul de privatizare. Deşi Petrom valorează peste cinci miliarde de euro pe bursă, statul a renunţat, în timp, la întreaga companie pentru doar 1,5 miliarde de euro. Statul român este pe cale de a nu mai deţine aproape nimic din Petrom, care nu este doar cea mai mare companie românească, ci deţine şi majoritatea zăcămintelor de ţiţei ale ţării (cu excepţia unor perimetre mici) şi jumătate din rezervele de gaze naturale.
* Ce înseamnă de fapt Petrom
Petrom este concesionarul unor rezerve dovedite de ţiţei şi gaze de peste 830 de milioane de barili echivalent petrol, România fiind una dintre puţinele ţări din Europa care mai au o producţie proprie de hidrocarburi. La capitolul ţiţei, suntem pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte rezervele dovedite şi pe locul cinci în funcţie de producţie, iar România este ţara europeană unde rezervele se vor epuiza cel mai greu, adică în 15 ani la ţiţei şi în 54 de ani la gaze. Statul nu se alege nici măcar cu redevenţe pe măsură, pentru că acestea au fost stabilite în 2004, la privatizare, când barilul era 30 de dolari, şi nu pot fi modificate până în 2014.
* O zi din viaţa României
Ţara în care se nasc 509 copii şi mor 689 de oameni în fiecare zi este administrată de un stat care cheltuieşte 281 de milioane de lei, deşi produce doar 182 de milioane de lei. "Adevărul" vă prezintă principalele trăsături ale vieţii economice şi sociale din România, aşa cum rezultă ele din statisticile oficiale împărţite în secvenţe de o zi. Spre exemplu, în cele 90 de zile din primul trimestru al acestui an am realizat un Produs Intern Brut de 135 de miliarde de lei, ceea ce înseamn