Criza ce a pus stăpânire pe Europa intră într-o nouă etapă ce poate avea un impact negativ mult mai puternic decăt ceea ce s-a întâmplat până acum. Dacă în efectul de domino al problemelor de ordin financiar vor intra Italia si Spania și vor cere susținere economică, riscul ca fondul european de sprijin să nu fie suficient este foarte ridicat.
După căderea Greciei au urmat Portugalia și Irlanda. Este de așteptat ca următoarele pe lista țărilor retrogradate să fie Spania și Ialia, țări cu datorii publice foarte mari.
Randamentul obligațiunilor italienești și spaniole este unul negativ, iar tensiunile se simt și pe burse. Acest lucru poate face ca țările cu cele mai mari economii ale Europei să pună in pericol intreaga uniune monetară.
În momentul de față, datoria publică a Italiei se ridică la 120% din PIB si singurul mod in care aceștia ar mai putea reduce datoriile ar fi prin vinderea unor companii de stat.
Dacă, din punct de vedere economic, soarta Italiei ar putea fi precum cea a țărilor deja retrogradate de agentiile de rating, nici in viața politică nu se intrevăd schimbări ce ar putea produce liniste. Premierul italian Silvio Berlusconi este implicat intr-un scandal sexual si unul de evaziune fiscal, iar ministrul de finanțe este acuzat de fapte grave de corupție.
În același pericol se află și Spania. Deși guvernul a impus mai multe măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar, datoria publică a Spaniei a ajuns în momentul de față la 63,6% din PIB, față de 55% cat a inregistrat în anul precedent, iar piața forței de muncă, unul dintre cei mai buni indicatori privind starea economiei, este puternic afectată de rata somajului ce a atins 21%, dublu față de zona euro.
Mai devreme sau mai târziu agențiile de rating Fitch, Moody si S&P își vor concentra atenția mai mult asupra acestor țări, iar reducerea ratingului ar