Vorbele care au reaprins criza: "El se crede un geniu, restul nişte proşti" Europa nu are acum capacitatea să salveze economii mari precum Italia sau Spania Bursele şi euro s-au depreciat, dobânzile titlurilor italiene şi spaniole au crescut Grecia ar putea intra într-un default parţial.
Criza datoriilor din zona euro a intrat într-o nouă fază, îndreptându-se către două dintre cele mai mari economii ale Europei, Italia şi Spania. Noul puseu a fost declanşat de neliniştea investitorilor puşi în faţa unor dovezi ale lipsei de unitate în cadrul guvernului italian într-un moment critic pentru finanţele statului şi viitorul zonei euro, care trebuie să salveze din nou de la faliment Grecia.
Panica de pe pieţe a împins la niveluri record randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene şi spaniole, evoluţia acestora încadrându-se în modelul urmat de titlurile Greciei, Portugaliei şi Irlandei înainte ca statele să fie nevoite să apeleze la ajutorul UE şi FMI, scrie The Telegraph.
Pentru Italia, creşterea costului de finanţare intervine într-un moment în care guvernul trebuie să acopere datorii de 70 de miliarde euro numai în august şi septembrie. Având în vedere că Italia este al treilea mare debitor din lume, cu un grad de îndatorare echivalent cu 120% din PIB, povara dobânzilor pentru datoriile de 1.840 miliarde euro se va simţi profund.
Berlusconi dă foc Romei
Premierul italian Silvio Berlusconi nu-şi putea alege un moment mai periculos pentru a lovi în propriul ministru de finanţe, Giulio Tremonti, respectat pentru modul în care a condus economia în timpul crizei financiare, potrivit The New York Times. "Nu este un jucător de echipă şi crede că este un geniu în timp ce toată lumea este cretină", a spus Berlusconi făcând referire la Tremonti, care se împotriveşte unor reduceri de taxe propuse de premier şi insistă pe a