Foto: Thinkstock Povestea cu har profesorul doctor Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicina Internă de la Institutul Clinic Fundeni, că într-o după-amiază caldă a plecat de acasă şi a văzut un grup de muncitori aşezaţi pe bordura trotuarului odihnindu-se într-o pauză de muncă. Sorbeau toţi cu poftă din câte o sticlă cu bere. S-a mirat profesorul de cheful de a bea bere pe căldură, fiindcă ştia el ce ştia: ce balamuc se poate înstăpâni în stomacul băutorilor de bere pe nemâncate. Aşa că profesorul s-a dus la Alimentara din colţ, a luat nişte salam şi le-a oferit cadou muncitorilor însetaţi, povăţuindu-i, totodată, să bea bere însoţită de mâncare. De asemenea, le-a explicat că berea caldă intră în stomac la 42 de grade şi fermentează.
Această fermentare, produce gaze, adică bioxid de carbon şi băutorul de bere pe nemâncate se balonează. La unii mai există norocul să se mai deschidă „supapă” şi să râgâie. Dar alţii rămân balonaţi, instalându-se un disconfort digestiv zdravăn. Ar putea zice unii că în fabricile de bere producerea ei se face chiar prin fermentaţie. Da, dar inginerii ştiu foarte bine când să oprească fermentaţia berii. Ei bine, tocmai aşa nu se întâmplă în stomac, care se umflă de gazele rezultate din fermentarea berii, deoarece nu este însoţită de mâncare. De aceea, sfatul imperios al profesorului este ca niciodată să nu bem bere fără să fi mâncat înainte.
Cafeaua şi surplusul de acid
Aceeaşi indicaţie este valabilă şi în cazul băutorilor de cafea. Deoarece cafeaua produce mai multă secreţie de acid. Surplusul de acid apare chiar şi când cafeaua este decofeinizată. Dacă omul mănâncă puţin şi apoi bea cafea, alimentele aflate deja în stomac reuşesc să diminueze efectul rău al surplusului de acid provocat de cafea. Se pune întrebarea ce mâncăm şi cum să mâncăm. Realitatea este că fiecare om are ecuaţia sa de alimentaţie. Dup