Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat ieri noua taxă de clawback pentru firmele de medicamente care sunt în relaţie cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi cu cele care vând produse prin programele naţionale. Este vorba de contribuţia instituită mediului privat faţă de creşterea tot mai accelerată a consumului de medicamente compensate şi gratuite.
Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, taxa ar fi de 60% şi ar urma să se aplice la diferenţa dintre suma decontată de CNAS fiecărei firme în anul în curs şi cea plătită în anul 2009. Vechea taxă de clawback era între 5-11% din vânzările totale ale fiecărei firme şi a fost un fiasco, întrucât nu a putut fi colectată din cauza legii formulate ambiguu. Propunerea de ieri a MS vine, însă, după un alt ordin care loveşte în piaţa farma. Astfel, de la 1 august, preţul de decontare al medicamentelor din programele naţionale (este vorba de bolnavii de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, cu afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant) a fost diminuat de minister cu 15% la nivel de producător, cu 6 % la distribuitori şi cu 9% la farmacii.
În locul celor două acte normative, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) propune o taxă de clawback progresivă, între 10 - 50%, în funcţie de creşterea volumului de medicamente al fiecărei firme de la un an la altul. Aceasta ar trebui coroborată cu un ajutor financiar din partea firmelor, numit payback, şi care înseamnă o altă contribuţie de 10% raportată la deconturile CNAS, dată trimestrial la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Cele două propuneri vor fi discutate cu reprezentanţii MS în cursul acestei luni.