Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a obţinut o finanţare în valoare de 110 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru retehnologizarea centralei Stejaru Bicaz, una dintre cele mai mari unităţi hidro din România, pusă în funcţiune în urmă cu mai bine de 50 de ani.
"Modernizarea va asigura un nou ciclu de viaţă pentru întreaga unitate, de cel puţin 30 de ani, cu o creştere a eficienţei şi a siguranţei în operare", se arată în descrierea proiectului, disponibilă pe site-ul instituţiei financiare. Potrivit reprezentanţilor BERD, semnarea acestei finanţări va avea loc în cursul zilei de azi.
Banii vor fi folosiţi pentru modernizarea celor 6 turbine ale hidrocentralei care în total au 210 MW, aproape o treime din capacitatea unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă.
"Costul total al proiectului este de 136,9 milioane de euro", se mai arată pe site-ul BERD. Instituţia financiară va asigura un credit de 110 milioane de euro, din care 70 de milioane de euro reprezintă banii daţi de BERD, restul venind de la alte două bănci comerciale.
Creditele, soluţia salvatoare
În contextul în care în ultimii 20 de ani în România au fost puse în funcţiune foarte puţine unităţi noi de producere a energiei electrice, singurele excepţii fiind reactoarele 1 şi 2 ale centralei de la Cernavodă - a căror construcţie a fost demarată încă de pe vremea comunismului, atragerea de finanţări pentru modernizarea vechilor unităţi este obligatorie pentru sistemul energetic.
Strategia Energetică elaborată de Ministerul Economiei pentru perioada 2011-2035 arată că circa 80% din termocentralele din România au durata de viaţă depăşită, 31% din hidrocentrale trebuie înlocuite, 65% din reţelele de distribuţie a energiei sunt într-un grad avansat de uzură, reţeaua de transport a