Temerile investitorilor că Italia ar putea fi atrasă în criza datoriilor a afectat puternic ieri leul. După ce tensiunile privind amânarea tranşei pentru Grecia au ţinut leul în corzi mai bine de o lună, problemele din Italia slăbesc moneda naţională până la noi minime.
În timp ce indicatorii macroeconomici ai României au cunoscut o îmbunătăţire în prima parte a anului şi permit o stabilitate a monedei naţionale, problemele marilor datornici ai Europei, Grecia, Italia şi Portugalia, continuă să ţină leul sub tensiune. După ce amânarea tranşei pentru Grecia din partea finanţatorilor externi a pus presiune pe leu mai bine de o lună şi jumătate şi l-a repoziţionat pe un trend descendent, temerile investitorilor că Italia ar putea fi următoarea ţară atrasă în vârtejul datoriilor suverane a avut ieri un impact puternic asupra pieţelor.
Leul a pierdut masiv teren în faţa euro, atingând nivelul minim al acestui an, dar mai ales în raport cu francul elveţian, marcând cel mai coborât nivel din istorie. Moneda naţională şi-a temperat uşor deprecierea de la începutul zilei de ieri, însă nu a reuşit să acopere scăderea înregistrată luni seară şi ieri-dimineaţă, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a afişat o referinţă de 4,2838 lei/euro. Acesta este cel mai ridicat nivel din 2011.
Francul, la un nou maxim istoric
Teama privind riscul extinderii crizei datoriilor i-a alungat pe investitori pe pieţe mai sigure, astfel că francul elveţian, văzut ca activ de refugiu în perioade cu tensiuni economice, s-a apreciat până la un nou maxim record în raport cu euro. Automat, raportul leu/franc, calculat de BNR indirect în funcţie de referinţa euro/franc, a atins cel mai jos nivel din istorie. Banca Naţională a anunţat ieri un curs de 3,6921 lei/franc, cu aproape 12 bani peste cea de luni. Scumpirea francului elveţian în afectează direct pe românii c