Criza datoriilor suverane din Grecia nu s-a încheiat, dar o alta, mult mai mare, este pe cale să izbucnească în Italia. Cel puțin așa se pare după întâlnirea miniștrilor de finanțe din cele 27 de state ale Uniunii Europene. Zvonuri care au lovit puternic în piețele de capital emergente, inclusiv în cea din România.
De fapt, zvonurile legate de o posibilă criză în Italia au apărut indirect, plecate de la discuțiile în care este acceptată pentru prima oară intrarea într-un parțial "default" al Greciei. Ideea este că dacă șefii zonei euro nu reușesc să rezolve situația din Grecia fără intrarea acesteia în incapacitate de plată, fie doar parțială, atunci va fi imposibil de soluționat o criză similară într-o economie mare, precum Italia sau Spania.
Piețele și investitorii au reacționat instantaneu, așa cum reacționează de obicei. Riscurile ridicate presupuse de tranzacționarea instrumentelor derivate fac ca speculatorii să fie extrem de suspicioși la orice mișcare le-ar putea amenința profiturile. Drept pentru care obligațiunile italienești pe zece ani au ajuns la un yield mai mare de șase procente, pentru prima oară după 1997. Iar investitorii au început să vândă orice activ riscant.
Inclusiv cele din Europa Centrală și de Est. Valutele din regiune s-au depreciat in corpore, iar leul a ajuns la maximul acestui an, de 4,2838 unități pentru un euro. După ce depășise în tranzacțiile intra-day 4,3 lei pe euro. Iar analiștii ING Bank arată că raportul ar putea ajunge, conform previziunilor lor anterioare, până la 4,4 – 4,5 lei pentru euro în cursul acestui an.
Bursa de Valori București a scăzut aproape în totalitate. Indicele BET s-a depreciat cu 0,9%, BET-C cu 1,5%, iar BET-FI cu 1,2%. Cotația Fondului Proprietatea a coborât cu 1,3% până la 0,524 lei, dar s-a menținut în topul lichidității cu tranzacții în valoare de 13,7