Într-un interviu pentru agenţia de presă Mediafax, ambasadorul Franţei aduce un elogiu poporului român, despre care spune că a suportat cu multă răbdare criza economică. Pe un ton foarte direct şi lipsit de clişeele limbajului diplomatic, Henri Paul face un tablou al relaţiilor franco romane, la patru ani de când şi-a început mandatul din România.
Ambasadorul Franţei face un exerciţiu de sinceritate în interviul pentru Mediafax. Vorbeşte despre subiectele clasice : economie, Schengen, corupţie, dar şi despre ceea ce îi place sau nu îi place în România. Iubesce enorm Bucureştiul, un oras despre care am şi scris. Întrebat despre potenţialul turismului românesc, Henri Paul crede că România trebuie să se orienteze spre un turism de calitate, nu spre unul de masă, pentru că trebuie conservat mediul. În fine, ambasadorul spune că admiră poporul român pentru răbdarea cu care a suportat foarte durerosul program de ajustare economică.
Ambasadorul Franţei îl admiră şi pe omologul său american, Mark Gittenstin, despre care spune că a fost foarte curajos să afirme că unor companii americane le-a fost cerută mită. “Am avut acelaşi sentiment ca ambasadorul american” spune Henri Paul. Oameni de afaceri francezi au venit la mine şi mi s-au plâns că le-a fost cerut în mod explicit mită. I-am trimis la poliţie, dar i-am avertizat şi pe oficialii români care mi-au spus că ei nu sint poliţia.
La capitolul Schengen, Henri Paul crede că o aderare a Româiei în două etape este posibilă, prima etapă putind fi în septembre. El mai crede că România trebuie să privatizeze mai mult, deoarece astfel ar atrage investiţii şi mai crede că ideea regionalizării este una bună. Cât despre delincvenţa română din Franţa, din păcate, spune ambasadorul este în creştere.
În fine, întrebat despre deschiderea pieţii muncii franceze către români, Henri Paul întoarce întreba