Planul de redresare a finanţelor publice, adoptat de Guvernul de la Roma nu este considerat credibil. Este evocat un ajutor european. După Grecia, Irlanda şi Portugalia, a venit oare rândul Italiei?
Căderea Bursei de la Milano luni, 11 iulie (-3,96%), cât şi creşterea record a randamentului obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani (5,2%), arată neliniştea pieţelor financiare internaţionale faţă de Italia.
Ajutorul internaţional pentru ţările din zona euro a intrat în vigoare imediat ce acest randament al obligaţiunilor a ajuns la 7%. Italia nu este departe şi de la crearea Fondului European de Stabilizare Financiară, s-a convenit ca acesta să fie de 1.500 de miliarde, pentru că Italia era considerată pe lista ţărilor cu probleme. Economia Italiei, printre cele mai fragile
Italia este a treia economie a Uniunii Europene, după Germania şi Franţa, dar este printre cele mai fragile. Deficitul bugetar se ridică la 4,6% din PIB, unul dintre cele mai scăzute, dar datoria publică se află undeva la 120%, printre cele mai mari din lume.
Două agenţii de rating, Moody's şi Standard & Poor's s-au declarat gata să scadă nota Italiei. Într-un asemenea caz, Italia ar trebui să facă obiectul unui plan de ajutor financiar internaţional. E drept, pe 30 mai, Guvernul de la Roma a prezentat un plan de redresare a finanţelor publice, care vizează economii de 40 de miliarde de euro în 2013 şi 2014, la capătul căruia ţara şi-ar găsi echilibrul bugetar.
Acest plan nu este considerat credibil de către pieţele financiare. Planul este considerat dur pentru populaţie: vor fi afectate pensiile, se vor reduce cu zece miliarde de euro serviciile medicale, adică nota de plată pentru asistenţă medicală a fiecărei familii italiene va creşte cu cinci sute de euro anual, iar reducerea bugetelor locale va atrage majorarea taxelor pentru populaţie.