Preţurile alimentelor ar putea creşte uşor din toamnă, când ar putea fi resimţite efectele majorărilor tarifelor la gaze şi combustibili, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Patronale din Industria Alimentară - Romalimenta. "Deocamdată, preţurile nu au posibilitate de creştere, sau pot creşte doar cu câteva procente sau să stagneze, din cauza puterii de cumpărare scăzute. Efectele majorării preţurilor la gaze şi benzină se vor acumula şi din toamnă vor fi vizibile", a declarat pentru gândul Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
De la 1 iulie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că gazele naturale pentru agenţii economici se scumpesc cu 10%, preţul gazelor naturale achitat de populaţie şi producătorii de energie termică rămânând neschimbat până la 1 iulie 2012.
Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de luna mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), astfel că România a avut deflaţie pentru prima dată în doi ani.
Cea mai recentă scădere a preţurilor de consum a avut loc în luna august 2009, când produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie.
În iunie, preţurile produselor alimentare au scăzut cu 1,3%, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 12%. Cu toate acestea, preţurile la cartofi sunt cu aproape 19% mai mari comparativ cu cele de la sfârşitul anului trecut. În subgrupa "legume şi conserve de legume", fasolea boabe şi alte leguminoase s-au ieftinit cu aproape 1%, în timp ce la capitolul "alte legume şi conserve de legume" reducerea preţurilor a fost de 12,3%.
Potrivit datelor INS, în lunile de vară există o tendinţă de decelerare a inflaţiei, sau chiar de scădere a preţurilor, în condiţiile în care începe perioada de recoltare.
Preţurile alimentelor ar putea creşte uşor din toamnă, când ar putea fi r