Ministerul Sanatatii (MS) intentioneaza sa reduca de la 1 august valoarea decontarilor la producatori pentru medicamentele gratuite incluse in programele nationale. Reprezentantii asociatiilor de pacienti si ai producatorilor de medicamente avertizeaza ca aceasta decizie va duce la disparitia de pe piata a unor medicamente vitale utilizate in tratamentul bolilor grave precum cancerul, diabetul sau SIDA.
Potrivit proiectului de lege aflat in dezbatere publica, MS va deconta de luna viitoare un pret al medicamentelor gratuite cu 15% mai mic la producator. De asemenea, sumele decontate distribuitorilor vor scadea de la 14% la 8%, iar adaosul in farmacii se va reduce de la 24% la 15%. Noul mod de decontare va atrage o scadere a cheltuielilor de decontare a medicamentelor cu 66 de milioane de euro. Producatorii de medicamente sustin insa ca nu este vorba despre nici o economie si ca, in final, pacientii vor avea de suferit pentru ca aceasta masura va avea ca efect disparitia de pe piata a unor medicamente.
"În ultimii doi ani am avut primele falimente semnificative de distribuitori. Doi dintre primii 10 distribuitori importanti au dat falimentat, iar sute de farmacii sunt în faliment", a declarat Razvan Popescu, reprezentantul asociaţiilor distribuitorilor de medicamente şi farmaciilor.
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a oferit o solutie pentru evitarea disparitiei de pe piata a unor medicamente. "Consta dintr-o contributie de 10% pe care producatorii doresc sa o dea dupa decontare”, a spus Cristian Lutan, director ARPIM.
Pe lista de decontare a MS sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului pentru boli cronice.
Ministerul Sanatatii (MS) intentioneaza sa reduca de la 1 august valoarea decontarilor la producatori pentru medicamentele gratuite incluse in programele nationale. Reprezent