BNR a anunţat marţi cel mai prost curs al leului faţă de euro, de 4,2838 de unităţi, din acest an, după ce investitorii au renunţat la valutele considerate riscante în urma creşterii temerilor privind situaţia din Italia.
În timp ce în România investitorii au renunţat la lei, în Europa au renunţat la euro şi s-au refugiat în francii elveţieni, ducând astfel cursul local la un nou maxim record, de 3,6921 lei/franc.
În timp ce BNR, prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, îndeamnă la calm, cifrele arată că dacă Italia va avea probleme cu datoria publică, şocul care se va resimţi în cazul României va fi mult mai puternic decât cel datorat crizei din Grecia.
"Nu putem vorbi despre o tendinţă după un sfert de şedinţă de tranzacţionare valutară. Dacă această mişcare se transformă într-o tendinţă, putem avea motive de îngrijorare. Dar nu putem vorbi despre motive de îngrijorare după un sfert de şedinţă de tranzacţionare", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, cu o oră înainte de publicarea de către banca centrală a cursului oficial de marţi.
Toate monedele din regiune au avut de suferit
Deprecierea a fost una regională, toate monedele din zona României pierzând teren faţă de euro datorită aversiunii faţă de risc a investitorilor. Astfel, zlotul polonez s-a depreciat marţi cu 1,6%, forintul maghiar cu 1,5%, iar coroana cehească a pierdut la rândul ei 0,3% faţă de euro, moneda unică europeană.
CLICK pentru a MĂRI
Dacă în ceea ce priveşte situaţia din Grecia principalul canal de propagare a şocului financiar către România este prin băncile cu capital grecesc de pe plan local, eventuala prăbuşire a Italiei ar putea afecta direct milioane de români.
Efectele unei eventuale crize a Italiei asupra României vor fi directe
La începutul acestui an, nu