Domnul Ionescu a facut un credit prin 2007. S-a imprumutat la fel ca vecinul sau Popescu, in “cea mai ieftina moneda”, cum zicea reclama de la televizor- francul elvetian. Acum, domnul Ionescu si vecinul sau Popescu nici la bancuri nu le mai vine sa rada. Banc: Un roman, un neamt si un american mor si ajung in fata lui Sf Petru. Acesta ii intreaba pe fiecare cum au murit. Americanul: “Man, am luat un credit cu care mi-am tras un Porsche. Am mers cu 280/h, a venit o ploaie, am derapat, am intrat intr-un copac si am murit”. Germanul: ”Herr Sfinte, am luat un imprumut si mi-am cumparat un Mercedes. Mergeam linistit pe sosea cand mi-a sarit eine Kaprioara in fata si am virat brusc stanga. Numai ca pe banda cealalta venea un TIR. Asa am murit”. Romanul: “Preasfinte, la mine a fost mult mai linistit. Mi-am luat un credit in franci elvetieni din care mi-am tras un Jeep. Am murit de foame”, scrie Dan Popa pe blogul lui.
Sa revenim.
Domnul Ionescu are cateva solutii, dar se gandeste la ele de cateva luni, fara sa faca nimic concret. Plateste luna de luna mai multi lei la banca, dar nu pare sa il deranjeze. Ar putea sa isi refinanteze creditul sau sa isi reduca efortul financiar prin negocierea cu banca a unei maturitati mai bune. Intreaba peste tot de ce Banca Elvetiei nu intra in piata cum face Mugur Isarescu ca sa “miste” cursul, doar atat cat sa-i faca lui rata mai mica. Intrebarea asta si-o pune nu numai Ionescu, ci si elvetienii.
De francul puternic se bucura turistii care obtin mai multi euro pe franc atunci cand se duc in vizita in Grecia de pilda. Dar pentru exportatori, francul devine o drama. Profiturile celor care produc marfuri “Swiss made” si le exporta se corodeaza. Pe domnul Ionescu nu il intereseaza foarte tare ce se petrece la nivel macro, ca nu e treaba lui. Ce-i pasa ca luni, de pilda, EFG Bank a avertizat că “recenta creştere br