Când cel care n-a luat bacul şi care ţine musai să-l ia se ambiţionează şi rezolvă subiectele încasând note de trecere, are el nevoie de Crin Antonescu, de Ponta, de Băsescu sau Funeriu?
Un sondaj IRES recent, făcut pe tema bacalaureatului, ne indică ceea ce, de mult timp, ştiam cu toţii. O scindare a României în două categorii mari şi late: o Românie mortificată, captivă în grota preistoriei, care nu are în vedere apartenenţa statului român la un sistem de valori şi tradiţii europene, şi o Românie vie, conectată la o istorie care vrea să se elibereze de miturile mesianic-laice ale utopiei unităţii sociale totale. Ceea ce în statul totalitar comunist reprezenta dumnezeul absolut - respectiv Partidul şi Conducătorul - devine acum, în viziunea primei categorii, Statul Asistenţial. O scurtă privire prin sondaj ne arată următoarele: vârstnicii, repondenţii din mediul rural şi cei cu studii elementare (majoritatea din Moldova) atribuie "eşecul" de la bacalaureat conducerii ţării, ministrului sau, altfel spus, Statului, adică demiurgului care, în viziunea lor, este obligat să facă din idiot geniu şi din nebun înţelept; pe de altă parte, repondenţii din mediul urban, cei cu studii medii şi superioare (majoritatea din Ardeal şi Banat) înclină clar balanţa vinovăţiei spre elevi şi profesori, adică scot fără ezitări din sfera politicului problematica.
Nu lipsită de importanţă în chestiunea de faţă este şi o analiză făcută de Uniunea Europeană privitoare la totalul populaţiei româneşti care are acces la internet. Rezultat: 54% din populaţia României nu are acces la internet. Pentru UE este inacceptabil. Mai mult decât atât, îngrijorarea oficialilor europeni ne stârneşte râsul. De ce? Pentru că avem câteva posturi de televiziune care-i "informează" şi-i "formează" sistematic pe cei care, să spunem, n-au acces la internet.
Mergem mai departe cu co