E cel mai râvnit liceu din ţară, cu un prag de admitere de peste 9,60. Are o mie de elevi, instruiţi de către 70 de profesori. Dă în jur de 50 de olimpici naţionali pe an, iar absolvenţii săi trec cu bine de bac în proporţie de 98-99%.
Aproape jumătate dintre aceştia, cu medii peste 9. Aflat pe locul întâi pentru al patrulea an consecutiv în ierarhia admiterii la liceu, Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti şi-a păstrat blazonul de-a lungul a mai bine de un secol de învăţământ. Care este "formula" şcolarizării de la "Sfântul Sava", cum sunt pregătiţi elevii şi cu ce rezultate? Ce anume face diferenţa?
Top zece licee după ultima medie de admitere. Vezi aici topul celor mai bune licee din ţară
"În primul rând, respectarea menirii unui liceu: anume, aceea de a oferi o pregătire în toate domeniile, nu axarea pe o anumită disciplină. La noi, elevul care, de exemplu, e foarte bun la matematică rămâne corigent la istorie dacă nu se pregăteşte bine în acest domeniu. Exigenţa este egală la orice disciplină". George Cazacu este directorul Colegiului "Sfântul Sava" de mai bine de cinci ani. Crede despre propriii săi elevi că sunt interesaţi să înveţe şi îi descrie pe părinţii acestora drept persoane exigente. Ideea de a pune accentul pe pregătirea echilibrată în cadrul tuturor materiilor i-a venit chiar în urma dorinţei elevilor.
REPARTIZARE LICEE 2011: Vezi cum a evoluat topul celor mai bune licee din oraşul tău după rata de promovare la BAC
"În urmă cu cinci ani am făcut un sondaj în cadrul şcolii pentru a vedea de ce vin elevii la noi. Rezultatul ne-a surprins, dar ne-a şi dirijat politica educaţională: 82% dintre elevi au spus că au ales Colegiul "Sf. Sava" pentru a obţine o cultură generală solidă. Sunt elevi interesaţi de educaţie adevărată, nu de o pregătire intensivă într-un anumit domeniu", explică pentru gândul