Italienii nu sunt foarte interesați de rezolvarea problemelor economice interne Italia este următoarea țară luată în vizor de agențiile de rating după Grecia, Irlanda și Portugalia. Iar o problemă a italienilor cu datoriile suverane ar cântări mult mai mult în economia globală din cauza dimensiunii mari a economiei.
Problemele Italiei nu sunt însă doar de ordin financiar, ci și de ordin psihologic, italienii fiind mult mai apatici în căutarea soluțiilor decât restul țărilor. Cel puțin așa susține Steen jakobsen, Chief Economist la Saxo Bank.
„Am avut plăcerea să mă aflu în Milano săptămâna trecută și am fost pur și simplu șocat de apatia italiană. Italia pare să fie țara care a renunțat: o societate trasă cumva în jos de un sentiment de complacere, că nimic nu se va schimba vreodată. Acest tip de inerție se traduce imediat în absența creșterii economice și în lipsa dorinței de asumare a riscurilor sau schimbării. Această inerție va duce în mod cert la o “implozie”.
Prin asta înțeleg faptul că țări ca Spania și Italia sunt mai degrabă supuse unui pericol generat de propria inabilitate de a-și așeza economiile pe drumul cel bun, decât unei așa presupuse “contagieri” de la situația datoriei Greciei - și da, imposibilitate de plata (default) este cuvântul potrivit, deși politicienii încearcă să îl evite!”, spune șeful economist de la Saxo într-o analiză asupra economiei italiene.
Cum ar veni, pe lângă faptul că problemele financiare își găsesc foarte greu rezolvare într-o perioadă în care investitorii globali au o aversiune din ce în ce mai mare la riscurile suverane, italienii nici nu se străduiesc foarte tare să găsească soluții. „Apatia este mult mai severă decât ceea ce am întâlnit în Portugalia, de exemplu. Acolo oamenii se luptă sau cel puțin se zbat să pună lucrurile în mișcare, în timp ce în Italia atitudinea pare să fie “nu putem să s