„Nu pot comenta despre subscrieri, numarul acestora sau cine le face”. Asa incepe discutia seful uneia dintre casele de brokeraj din consortiul de intermediere al celei mai mari oferte de pe Bursa. „Nu pot nici sa fac recomandari, fiecare investitor sa isi consulte brokerul”, continua acesta. Oferta istorica prin care statul isi vinde 10% din participatia la Petrom va avea datele publice doar la final, pentru a nu influenta formarea pretului.
Oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom a inceput ieri si va dura pana pe 22 iulie. Pretul maxim admis de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa.
Pretul de referinta – cel minim admis - ar putea fi anuntat in timpul ofertei, urmand sa fie calculat pe baza cotatiilor propuse de investitori in ordinele de subscriere.
„Nu putem sa facem publice date despre situatia subscrierilor, pentru ca vom influenta pretul. Trebuie sa il lasam sa se formeze normal. Cred ca noutatea si confuzia multor investitori provine si din faptul ca este prima oferta din Romania cu book-ul opac”, a declarat pentru Wall-Street.ro Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Divizia de brokeraj din grupul Banca Transilvania este parte din consortiul de intermediere al SPO-ului, alaturi de Renaissance Capital, EFG Securities si Romcapital.
Daca la ofertele pro-rata se anuntau subscrierile constant, in acest caz ele nu sunt vizibile nici in sistemele bursei. Practic, doar intermediarii si statul au acces la ele, pana in ziua inchiderii ofertei, cand vor fi facute publice.
„Noi reprezentam vanzatorul, deci scopul nostrul este ca acesta sa obtina un pret cat mai mare. Prin urmare, nu pot sa fac recomandari, nu pot sa spun daca este bine sau nu sa subscrii. Fiecare investitor ar trebui sa citeasca prospectul de oferta, sa se consulte cu brokerul sau si sa isi faca o opinie pe acea