Televiziune olfactivă
Realitatea virtuală pe care o reprezintă televiziunea ar putea include în viitor şi mirosuri asociate imaginilor - aceasta este promisiunea unei noi tehnologii dezvoltate de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din San Diego în colaborare cu compania Samsung. Cercetătorii au demonstrat că existenţa unei „televiziuni olfactive“ este posibilă prin emiterea de mirosuri, după bunul plac al privitorului, prin intermediul unui dispozitiv compact suficient de mic încât să poată încăpea în carcasa televizorului sau a dispozitivului mobil unde se recepţionează semnalul TV, dar suficient de puternic astfel încât să genereze mii de miresme. „De exemplu, dacă oamenii din imaginile de la televizor mănâncă pizza, persoana aflată în faţa televizorului poate simţi mirosul preparatului“, a explicat Sungho Jin, profesor în cadrul departamentului de Nanoinginerie, inginerie mecanică şi aerospaţială de la Universitatea din San Diego.
Jin şi echipa de studenţi pe care o coordonează au folosit un sistem matricial pentru a reduce la minimum „cantitatea“ de circuite necesară pentru crearea unui dispozitiv capabil să genereze orice miros, în orice moment.
Aroma provine de la o soluţie apoasă, ca, de exemplu, amoniacul, care formează un gaz mirositor în momentul în care este încălzit cu ajutorul curentului electric, prin intermediul unui conductor metalic. Căldura generează presiune, ceea ce face să se producă o deschizătură
într-un elastomer, deschizătură care eliberează mirosul, care este măsurat şi verificat de un detector special. „Tehnologia se poate pune în practică şi este foarte posibil ca astfel să se creeze o nouă generaţie de televizoare sau telefoane mobile care emit mirosuri «asortate» imaginilor care apar pe ecran“, a precizat profesorul Sungho Jin. Televiziune olfactivă
Realitatea virtuală pe c