Mai puţin de jumătate din cele peste 50 de fonduri mutuale au reuşit să protejeze banii investitorilor de inflaţie şi să le aducă randamente real pozitive de peste 7,93% în ultimul an. Restul fondurilor nu au trecut testul inflaţiei, iar unele au adus pierderi investitorilor în ultimele 12 luni.
Un număr de 23 de fonduri mutuale din totalul de 51 de fonduri cu un istoric mai mare de 12 luni au înregistrat în intervalul cuprins între 30 iunie 2010 şi 30 iunie 2011 randamente de peste 7,93%, cât este rata anuală a inflaţiei anunţată pentru finele lunii iunie.
Altfel spus, investitorii în cele 23 de fonduri au mai mulţi bani în mod real decât au investit în urmă cu un an. Unii dintre aceştia au mai mulţi bani în cont cu până la 15,57%, cât a fost randamentul corectat cu rata inflaţiei înregistrat de cel mai performant fond mutual - fondul de acţiuni Certinvest XT Index.
Liga fondurilor care au bătut inflaţia în ultimele 12 luni este dominată de fonduri care au plasat cea mai mare parte a banilor investitorilor în acţiuni pe Bursă. În ultimele 12 luni, principalul indice bursier BET a crescut cu 16%, indicele celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea a urcat cu 13,5%.
Din grupul celor 28 de fonduri care nu au trecut testul inflaţiei fac parte fie fonduri care au adus randamente mai mici de 7,93%, fie cele care au adus pierderi clienţilor investind în acţiuni mai puţin profitabile pe Bursă.
Fondurile monetare au picat în grup testul inflaţiei, cu randamente cuprinse într-un minim de 5,1% şi un maxim de 7,9%, sub rata anuală a inflaţiei de 7,93%. Altfel spus, inflaţia a mâncat randamentele aduse de fondurile monetare în ultimele 12 luni (30 iunie 2010-30 iunie 2011), iar investitorii în acest tip de fond au pierdut în ultimul an.
Situaţia este cu atât mai interesantă cu cât fondurile monetare, şi nu cele cu acţiuni în portofol