Fenshui, orăşelul chinez în care se produc 60% din toate pixurile ce se vând anual în Europa şi SUA, se află în faţa unor noi provocări.
Alături de alţi nouă consăteni, Zhou Baiqin trage cu grijă o mină de pix printr-un arc, înainte de a o introduce într-un tub de plastic şi a înşuruba capacul. Apoi apasă butonul să fie sigură că funcţionează şi aşează pixul într-o cutie.
Chinezoaicei de 40 de ani îi trebuie 12 secunde să ansambleze un pix “cu bilă” şi spune că e una dintre cele mai încete lucrătoare dintr-o echipă de 30 de persoane, din care mai fac parte tatăul său, în vârstă de 83 de ani şi alte rubedenii. “Cei mai rapizi ansamblează 2.000 de pixuri pe zi, cu tot cu pauze. Eu nu sunt atât de rapidă pentru că trebuie să organizez munca tututor”, spune Zho, adăugând că echipa ei pune laolaltă 30.000 de pixuri zilnic.
Iar echipa respectivă reprezintă doar unul dintre cele 200 de “puncte de ansamblare” din oraşul Fenshui, din provincia Zhenjiang. În total orăşelul are peste 550 de intreprinderi care produc pixuri de toate felurile, dar în cantităţi mari şi la preţ redus. Potrivit autorităţilor, “Capitala pixurilor” produce anual 6 mld. de pixuri, cu o valoare totală de 355,7 milioane de euro.
Mai mult de 19.000 dintre cei 51.000 de locuitori din Fenshui sunt angajaţi în industria pixurilor, fie în ateliere mai modeste ca cel al lui Zhou, fie în fabrici moderne cu peste 100 de angajaţi. 70% din economia oraşului o reprezintă exportul pixurilor. Shao Weinhua, secretarul de partid local, susţine că trei din cinci pixuri cu bilă vândute în Europa şi SUA provin din Fenshui. “În mai puţin de 30 de ani am ajuns de la o singură fabrică de pixuri la a produce pixuri obişnuite, ieftine, pentru întreaga lume”, spune Shao.
Succesul Fenshui şi a provinciei Zhejiang are două tăişuri. Spre exemplu, salariul minim aici a crescut în ultimii ani de la