În timp ce cadrele medicale de peste Prut emigrează pentru salarii mai generoase în Vestul Europei, locurile lor sunt luate de doctori veniţi din Republica Moldova.
În Galaţi, una din cele mai bine văzute clinici stomatologice are angajaţi doar specialişti cu şcoală în Chişinău.
Provine dintr-o familie de stomatologi, a învăţat medicina în limba rusă în Capitala Republicii Moldova, iar cu 15 ani în urmă a plecat la Galaţi pentru un salariu de trei ori mai mare. Acum vorbeşte la perfecţie româna şi conduce una din cele mai respectabile clinici stomatologice din Galaţi.
O întâlnim pe doctoriţa Alina Botezat în cabinetul ei din centrul oraşului de pe Dunăre, robotind între două scaune cu pacienţi. Este mereu foarte ocupată cu numeroşii clienţi, drept pentru care am obţinut cu greu o întrevedere. „În 1997, când ne-am deschis am fost asaltaţi de pacienţi.
Ni s-a dus vestea prin tot Galaţiul că tratăm dinţii fără durere. Pe atunci, aici nu prea se făcea anestezie", spune doctoriţa. Ea consideră că diferenţa între stomatologii români şi cei basarabeni o fac studiile obţinute la Universitatea de Medicină din Chişinău.
Pentru că afacerea mergea bine, celor opt medici basarabeni li s-au alăturat încă cinci. Cot la cot cu aceştia lucrează asistente şi infirmiere din România, pentru că una din condiţiile puse iniţial de autorităţile române a fost oferirea de locuri de muncă localnicilor.
Lucrează cu pasiune
„În majoritatea cazurilor ne înţelegem dintr-un cuvânt, dar sunt şi situaţii în care diferenţa de cultură îşi spune cuvântul", povesteşte Raluca Ioviţă, asistentă originară din Galaţi.
Dealtfel, mulţi dintre clienţii clinicii nici nu ştiu că medicii sunt basarabeni. „Nu originea contează, ci felul în care îşi fac datoria. În alte părţi, îţi curăţă caria, dar îţi mai lasă un pic ca să se strice şi să mai vii o dată", spune Mădălin