Noua lege a Deltei Dunării, promulgata la inceputul lunii iulie, impune restrictii stricte în ceea ce priveşte activitătile desfăşurate în zonele strict protejate din cadrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), fiind interzise activitătile umane, cu exceprtia celor de cercetare, educatie şi ecoturism, cu limitările descrise în planul de management. Important şi determinant pentru conservarea şi protectia biodiversitătii deltaice este noul amendament prin care prevederile planului de management al rezervatiei sunt prioritare fata de prevederile altor planuri de dezvoltare, iar planul de management va avea la bază obiectivele de conservare în functie de speciile/habitatele prioritare ale rezervatiei.
Potrivit noului act normativ, Administraţia Rezervaţiei va fi condusă de guvernator, cu rang de subsecretar de stat, acesta având şi calitatea de ordonator terţiar de credite. Guvernatorul va avea un Consiliu În ceea ce priveşte bugetul Administraţiei Rezervaţiei, fondurile vor fi alocate, ca şi până acum, de Ministerul Mediului. toate fondurile colectate în urma aplicării unor tarife, cum ar fi taxa de acces în Deltă, se vor constitui in „venituri proprii ale Administraţiei Rezervaţiei şi se vor utiliza atât pentru protejarea bunurilor patrimoniului natural al rezervaţiei, cât şi pentru administrarea bunurilor patrimoniului Administraţiei Rezervaţiei”.
Ca şi în vechea lege a Deltei, Administratia Rezervatiei va administra întreaga suprafată a rezervatiei, cu exceptia terenurilor private, sau celor care se află în patrimoniul Consiliului Judetean sau al consiliilor locale. Cu toate acestea prevederile planului de management al rezervatiei şi ale regulamentului sunt obligatorii pentru Administratia Rezervatiei, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care detin sau administrează terenuri sau alte bunuri şi/sau desfăşoară activităti în p