Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani, considerate de referinţă, a depăşit, marţi, 6%, pentru prima oară în 14 ani, în condiţiile în care economia Italiei este atrasă în criza datoriilor suverane, transmite Mediafax.
Astfel, randamentul acestor obligaţiuni a urcat pe parcursul tranzacţiilor cu peste 0,3 puncte procentuale şi s-a apropiat de nivelul de 7% considerat de majoritatea analiştilor drept nesustenabil pentru Italia, având în vedere nivelul uriaş al datoriilor.
Costul asigurării datoriilor italiene împotriva falimentului a urcat la rândul său, eforturile îndelungate pentru încheierea unui al doilea acord de sprijin pentru Grecia erodând încrederea investitorilor în capacitatea liderilor europeni de a menţine unitatea zonei euro.
Temerile sunt amplificate de confuzia legată de planurile guvernului italian de reducere a deficitului bugetar şi de riscul ca Parlamentul să încerce să schimbe guvernul, potrivit analiştilor.
Randamentul obligaţiunilor pe zece ani a revenit la 5,79%, după ce Trezoreria a reuşit să vândă titluri în valoare de 6,75 miliarde de euro, pe termen de 12 luni, deşi la cu costuri mai mari.
Randamentul obţinut pentru aceste titluri a fost de 3,67%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.
"Italia este de departe ţara cea mai vulnerabilă la creşterea costului datoriilor, în special în ceea ce priveşte rostogolirea acestora. Nu este o situaţie care poate continua o perioadă lungă de timp", a declarat Marc Ostwald, analist la firma Monument Securities din Londra.
Italia are una dintre cele mai mari datorii publice la nivel mondial, de 120% din PIB, fiind pe locul al doilea în zona euro, după Grecia.
Obligaţiuni guvernamentale în valoare de 176 de miliarde de euro vor ajunge la maturitate până la sfârşitul acestui an.
Acţiunile UniCredit şi ale altor bănci italiene, care au în