Pentru prima oară în ultimii doi ani, inflaţia a scăzut cu 0,3%, ca urmare a ieftinirii legumelor.
Cartofii, dar şi alte legume au înregistrat scăderi de preţuri în iunie, după ce în lunile anterioare tendinţa a fost una crescătoare. Anul trecut de exemplu, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, în luna februarie creşterea de preţ la acest produs fiind de peste 10%. Cu toate acestea preţul cartofilor este cu 18% mai mare decât în decembrie 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Preţuri volatile
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în iunie de la 8,41% în luna anterioară la 7, 93%. Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,3%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, respectiv 0,7%.
Cele mai importante ieftiniri au fost la legume unde preţul cartofilor au scăzut cu aproape 12%, scăderi similare fiind înregistrate şi la categoria altor legume şi conserve de legume.
Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru consideră că şi în următoarele luni vom asista la reduceri ale „preţurilor volatile”, la produsele sezioniere precum legumele.
„Preţurile volatile depind de producţia din anul respectiv. Dacă anul trecut a fost o problemă cu producţia de cartofi, anul acesta preţurile scad, la fel s-ar putea întâmpla şi cu alte legume, poate la roşii. Anul trecut a fost amplitudinea maximă şi acum au apărut scăderi în condiţiile în care începe perioada de recoltare”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru.
Creşteri la servicii
Alte ieftiniri au mai fost la unele categorii de fructe (citrice), la lapte şi produse lactate. Preţurile la lapte şi produse lactate au scăzut cu 0,24%, cu reduceri mai mari pentru brânza de vacă (0,8%). Pe total produse alimentare scăderile de preţuri au fost în luna iunie de 1,3%.
Creşteri de preţuri au fost consemna