Echitaţia a devenit şi în Alba o modalitate atractivă de relaxare şi petrecere a timpului liber. La Alba Iulia şi Răhău există centre amenajate pentru practicarea acestui sport. Se poate opta fie pentru cursuri de iniţiere, fie pentru plimbări în aer liber.
Pasionaţii de călărie din Alba Iulia au la dispoziţie un centru modern de echitaţie pentru a practica acest sport. Acesta este amplasat în incinta „Traseului celor trei fortificaţii”, intrarea în şanţul sudic al Cetăţii Alba Carolina şi este administrat de societatea „Grup Corint” SA.
A fost inaugurat în 2009, iar în momentul de faţă deţine nouă cai, rasă frizian. Caii de rasă au fost aduşi din Olanda şi sunt renumiţi în întreaga lume pentru nobleţea şi frumuseţea lor şi impresionează prin culoarea neagră, dar şi prin statura impozantă.
Echitaţia poate fi practicată în două zone distincte, amenajate în apropierea gardurilor.
„Cursul se desfăşoară pe perioada a 10 şedinţe. Fiecare şedinţă durează în jur de 30 de minute, deoarece mai mult de atât devine obositor pentru cursant. În primele lecţii se face familiarizarea cu calul şi exerciţii de stăpânire a acestuia, urmând să se înveţe poziţia corectă în şa. Se trece apoi la învăţărea mersului la pas, trapul şi galopul. Fiecare dintre acestea se aprofundează în şedinţe aparte“, a precizat Gabi Todor, manager al centrului de echitaţie din cadrul Traseului celor trei fortificaţii.
Copii pot opta pentru ponei. „La cursurile de echitaţie vin în general copii cu vârsta începând de la opt ani. Spre surprinderea noastră vin mai multe femei decât bărbaţi să ia lecţii de călărie. Avem şi turişti din toate colţurile ţării care optează pentru o plimbare călare“, a mai spus Gabi Todor. Pentru cei care urmează lecţiile de iniţiere în călărie se eliberează o diplomă de atestare a cursului.
Pentru o jumătate de oră de echitaţie preţul e