Şoferii, amendaţi pentru încălcarea regulilor de circulaţie într-un alt stat membru, vor primi contravenţiile acasă. Prevederea se regăseşte într-o directivă adoptată de Parlamentul European. Sunt vizate în primul rând cele patru infracţiuni rutiere care provoacă 75 la sută din accidentele rutiere mortale: viteza excesivă, nerespectarea culorii roşii a semaforului, neutilizarea centurilor de siguranţă şi condusul sub influenţa alcoolului.
Statisticile realizate la nivel comunitar arată că 15 la sută din totalul amenzilor pentru viteză sunt acordate şoferilor străini. Asta în condiţiile în care aceştia reprezintă doar 5 la sută din totalul participanţilor la trafic într-un stat membru.
Şi aceleaşi statistici arată că şoferii amendaţi într-un alt stat membru scapă de cele mai multe ori nepedepsiţi în condiţiile în care statele care le-au acordat amenzile nu îi mai pot urmări sau sili să plătească amenda ulterior.
Tocmai de aceea directiva votată de Parlamentul European va permite statelor membre să-şi acceseze reciproc bazele cu datele de înregistrare ale autovehiculelor. În acest fel, conducătorii auto amendaţi într-un stat membru şi care au maşina înregistrată în alt stat membru, să poată fi rapid identificaţi.
Adriana Ţicău – vicepreşedinte în comisia pentru transporturi din Parlamentul European - spune că „principalul beneficiu ar fi creşterea siguranţei rutiere şi acest lucru se obţine prin faptul că încălcările regulilor privind circulaţia rutieră vor fi urmărite transfrontalier. Practic, şoferii care vor încălca aceste reguli vor primi amenzile acasă, chiar dacă încălcarea a avut loc într-un alt stat membru decât cel în care şoferul locuieşte.
Directiva se referă la un număr limitat de încălcări. S-a constatat că patru încălcări sunt cele mai des întâlnite şi cauzează cele mai multe accidente: trecerea pe culoarea roşie a se