Pentru cele peste 47.000 de posturi scoase la concurs de Ministerul Educaţiei, s-au înscris doar 38.000 de candidaţi. În Bucureşti a fost cea mai ridicată concurenţă: peste 200 de candidaţi pentru un singur post de profesor titular la română.
Numărul de posturi de profesor titular scoase la concurs în acest an este mai mic decât oricând: aproape 4.500, faţă de circa 6.000 acum un an, sau peste 10.000, în urmă cu câţiva ani.Oferta de locuri de muncă a fost completată de această dată cu aproape 43.000 de posturi de suplinitor. Şi interesul candidaţilor pare a fi mai scăzut decât a fost vreodată: la nivel naţional au fost depuse doar aproximativ 38.000 de dosare. În plus, 5.460 de candidaţi nici nu s‑au mai prezentat la examen, iar dintre cei care au venit, mulţi au renunţat imediat ce au văzut subiectele, pe care le-au judecat drept „foarte dificile", dar şi camerele de luat de vederi prezente într-unele dintre centrele de examinare, pe care le-au calificat drept „stresante".
În ciuda recordului de eliminaţi de la Bacalaureat şi a faptului că fuseseră preveniţi în privinţa supravegherii stricte, unii nu şi‑au putut înfrâna tentaţia de a copia. Aşa se face că în total au fost eliminaţi nu mai puţin de 95 de candidaţi la nivel naţional, dintre care 20 numai în Bucureşti. Şi la Arad un profesor care s-a prezentat la examenul pentru o catedră de Educaţie fizică a fost eliminat din sală după ce a fost prins vorbind la telefon. Potrivit statisticilor de la Ministerul Educaţiei, cele mai vânate posturi la această sesiune a titularizării au fost cele de educatoare, învăţători, catedrele de română, engleză, sport şi matematică.
La Bucureşti, cea mai ridicată concurenţă
Capitala a făcut figură aparte în atmosfera generală de dezinteres pentru concursul de titularizare din acest an. Miza competiţiei din Bucureşti: 557 de posturi, dintre care 343