Cernelurile conţinute în ambalajele din carton reciclat utilizate în industria agroaliamentară nu sunt lipsite de riscuri pentru consumatori, relatează passionsante.be.
Cel puţin asta rezultă dintr-o cercetare elveţiană, dată publicităţii în revista de specialitate "Packaging Technology and Science”. Cele mai periculoase sunt cutiile pentru cereale, ambalajele pastelor făinoase şi ale orezului. Uleiurile minerale utilizate pentru fabricarea cernelurilor care colorează cartonul ar putea trece de la ambalaj la aliment, este concluzia studiului elveţian.
Cercetătorii de la "Food Safety Laboratory” din Zurich au analizat o mare cantitate de ambalaje ale unor produse comercializate în Germania (dar nu doar pe piaţa germană), la cererea autorităţilor din această ţară. În două treimi dintre cazuri, alimentele conţineau urme de uleiuri minerale provenite de la cernelurile ambalajelor. Aceste substanţe ar putea fi capabile să treacă prin carton, dar şi prin punguliţa din plastic care protejează alimentele!
Potrivit laboratorului elveţian, doar ambalajele etanşe din plastic sau din aluminiu ar putea evita contaminarea alimentelor. Mai mulţi producători - în special de cereale – studiază acum această problemă. De notat însă că expunerea punctuală la astfel de produse – de exemplu o masă pe zi – nu pune probleme imediate pentru sănătatea consumatorului. Pe termen lung, însă, consecinţele rămân de analizat.
Cernelurile conţinute în ambalajele din carton reciclat utilizate în industria agroaliamentară nu sunt lipsite de riscuri pentru consumatori, relatează passionsante.be.
Cel puţin asta rezultă dintr-o cercetare elveţiană, dată publicităţii în revista de specialitate "Packaging Technology and Science”. Cele mai periculoase sunt cutiile pentru cereale, ambalajele pastelor făinoase şi ale orezului. Uleiurile minerale utilizate pentru fabricarea cernel