Premierul italiana reusit performanta de a arunca in aer pietele financiare internationale dupace, in stilul sau caracteristic, s-a gandit sa "cenzureze" planul demasuri de austeritate gandit de propriul guvern. Motivul? In 2013, in Italiavor avea loc alegeri generale. Ce trebuie sa invete premierul Boc din “patania” luiBerlusconi?
Ce i s-aintamplat Italiei in ultimele zile poate pati si Romania, afirma analistiieconomici, care spun ca orice demers cu iz electoral in perspectiva alegerilordin 2012 ne poate aduce in pragul falimentului.
In Italia, ceartadintre premierul Berlusconi si ministrul sau de Finante, Giulio Tremonti, peseama planului de austeritate a adus CDS-ul tarii (prima de risc) la un nivel record,iar randamentul obligatiunilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. In esenta,Berlusconi ar fi vrut ca planul de austeritate sa contina mai multe reduceride taxe, in timp ce "zbirul" Tremonti insista pe crestereaimpozitelor si reducerea cheltuielilor.
Potrivitanalistilor, demersul lui Berlusconi a mirosit, de la o posta, a intereseelectorale. Premierul ar fi vrut "sa mai dreaga busuiocul "reformelor, in perspectiva alegerilor generale care il asteapta in 2013.
La Bucuresti, in 2012, urmeaza alegerile. "Sper ca politicenii romani sainteleaga adevarata dimensiune a crizei italiene", afirma analistuleconomic Cristian Dinulescu.
"O simpla disputa pe tema masurilor de austeritatea declansat o furtuna. InRomania, daca anul viitor se vor lua masuri cu caracter electoral, ne putemastepta la ce e mai rau. Iar Romania nu e Italia. Noi putem oricand saajungem in faliment", a declarat analistul.
La randul sau, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a declarat ca "dacadiscutam de ingrijorari, nu trebuie sa uitam ca Romania era vazuta acum doi anica "Argentina de pe Dunare". Am fost pedepsiti, pusi l