O fierărie nouă a fost ridicată din temelii în Dumbravă, cu ajutorul a 15 studenţi la Arhitectură. Construcţia este finalizată în această săptămână, perioadă în care studenţii deprind şi tainele meseriei de fierar.
CITEŞTE ŞI:
Calfele călătoare se întorc la Sibiu
Aflat la cea de-a doua ediţie, proiectul îşi propune să-i formeze pe viitorii arhitecţi de la facultăţile de profil din Sibiu, Timişoara şi Bucureşti. Cu ajutorul lor, o fierărie nouă a fost ridicată din temelii, şi se află acum în faza de finalizare.
„Atelierul este dedicat studenţilor arhitecţi în primul rând, nu pentru a deveni meşteri ci pentru a înţelege operaţiunile care se fac în mod tradiţional şi pentru a putea interpreta formele de fier forjat pe care le vedem la clădiri”, spune conf. dr. arh. Liviu Gligor.
Click pe imaginile de mai sus pentru o galeire foto din fierărie
Pe parcursul atelierului, studenţii au posibilitatea să deprindă tainele fierăriei tradiţionale de la meşteri cu vechime. „Studenţii sunt receptivi, dornici să muncească, şi sunt foarte pricepuţi. Orice mă văd că fac încearcă şi ei”, spune Vasile Ilcuş, meşterul fierar al muzeului.
Viitorii arhitecţi fac practică la Sibiu
Sandra Lupu a venit la Sibiu tocmai din Bucureşti, şi în momentul în care am abordat-o încerca să înveţe, practic, cum se tencuieşte o casă. „Am vrut să ştiu mai multe despre fierărie şi tehnici tradiţionale, şi cum se fac operaţiunile manuale. Mi se pare foarte interesant, acum am început operaţiunea de tencuire. Vreau să învăţ la atelierul de fierărie să fac câteva piese, decoraţiuni în special, şi mă gândesc că după ce învăţ câteva tehnici simple mă pot perfecţiona”, spune Sandra Lupu, studenţă în anul IV la Design de produs.
Citeşte mai multe despre fierăria tradiţională din Dumbrava Sibiului, în Adevărul de mâi