80% din persoanele care au urmat un regim de slăbire recuperează rapid kilogramele pierdute. Este efectul yo-yo. Explicaţia: orice restricţie alimentară modifică echilibrul sensibil al sistemului de reglare a greutăţii corpului.
După o serie lungă de renunţări de la cele mai gustoase alimente şi limitarea strictă la carne de pui fiartă, brânză degresată şi salată, multe persoane revin la greutatea iniţială. Ba, copleşite de disperare, unele persoane care s-au chinuit cu diete agresive se aleg chiar cu câteva kilograme peste greutatea iniţială. Este faimosul efect yo-yo, care la ora actuală face obiectul a numeroase cercetări, deoarece mecanismele acestuia, extrem de complexe, încă nu au fost pe deplin explicate.
Efectul yo-yo are la bază o asociere de mai mulţi factori legaţi între ei şi proprii fiecărei persoane: metabolism, raportul dintre ţesutul muscular şi ţesutul gras, influenţa hormonilor şi a somnului, genele, nivelul stresului şi, desigur, modul de a mânca şi de a controla mental acest important proces, începând de la ce punem în frigider până la ce punem în farfurie.
Greutatea dobândită printr-un regim de slăbire nu are aproape niciodată nimic comun cu greutatea ideală, comparabilă cu cea din reviste şi pe care dorim să o etalăm în societate. De aici încep pericolele: diete severe, urmate sistematic de reveniri şi chiar depăşiri ale greutăţii avute înainte de regim.
Profesorul universitar Amorin Popa, şeful Comisiei Naţionale de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, avertizează că obezitatea a crescut de trei ori în ultimii zece ani la populaţia din România şi este una dintre principalele cauze ale apariţiei diabetului zaharat de tip II, a hipertensiunii şi bolilor cardiovasculare, afecţiuni cu incidenţă în creştere continuă. Nutriţioniştii atrag atenţia că 67% din europeni au ţinut un regim de slăbire. La un deceniu de asemenea