Şirul neobişnuit de mare de catastrofe naturale ce au avut loc în primul semestru al acestui an a provocat pierderi economice de 265 de miliarde dolari (191 miliarde de euro), ceea ce reprezintă un record absolut. Cifra respectivă apare într-un raport publicat marţi de firma geremană de asigurări Munich Re, care mai arată că ea a depăşit-o pe cea înregistrată în 2005, care, până acum, a fost anul cel mai negru din punctul de vedere al catastrofelor naturale, ce au provocat pagube de 220 miliarde de dolari (158 miliarde de euro).
În acest an, cele mai mari pierderi sunt cauzate de cutremurul de pământ de la 11 martie din Japonia, care a avut o magnitudine de 9,0 pe scara Richter şi a fost urmat de un tsunami devastator. Pentru sectorul asigurări, pierderile de pe primul semestru sunt de 60 de miliarde dolari (43,3 miliarde de euro), adică de cinci ori mai mult decât media ultimilor zece ani. Munich Re mai precizează, între altele, că, potrivit statisticilor, primele semestre sunt mai puţin costisitoare decât următoarele, care sunt afectate adesea de uragane în Atlanticul de Nord şi de taifunuri în nord-vestul Pacificului.
În total, 355 de catstrofe naturale au fost înregistrate în primul semestru din 2011 în întreaga lume, faţă de 390 în medie în ultimii zece ani. În ce le priveşte, pagubele cauzate de seismul şi tsunamiul din Japonia de la 11 martie au fost enorme: 210 miliarde de dolari (151 miliarde de euro). S-au înregistrat şi cel puţin 15.500 de victime. În schimb, pagubele înregistrate în cazul Katrina au fost de 125 miliarde dolari. Pentru sectorul asigurărilor, pierderile provocate de această dublă catastrofă au ajuns la 30 miliarde dolari (21,6 miliarde de euro), fiind inferioare însă celor provocate de uraganul Katrina, în 2005, în statul american Louisiana.
Seismele din Noua Zeelandă, din februarie şi iunie, au provocat pagube de 14,3 m