Vacanţa ideală diferă de la om la om. În timp ce unii visează la tărâmuri exotice, alţii sunt mânaţi de curiozitate către locuri marcate de calamităţi. Cernobîl este unul dintre ele. Anual, mii de persoane stau la rând să viziteze zona unde, acum 25 de ani, a avut loc unul dintre cele mai severe dezastre din istoria energiei nucleare.
Ucraina a dezvoltat chiar un program guvernamental prin care să atragă turişti în zona Cernobîl şi în Pripiat, oraşul-fantomă construit special pentru muncitorii Centralei Atomoelectrice, unde în data de 26 aprilie 1986 s-a petrecut explozia ce avea să expună 6,6 de milioane de oameni la diverse forme de cancer, potrivit Raportul Forului Cernobîl din anul 2005.
Click AICI pentru a vizita virtual oraşul-fantomă Pripiat
Dezastrul nuclear produs în urmă cu 25 de ani a fost clasificat drept cel mai grav din istoria energiei nucleare. Prin comparaţie, în timp ce nivelul radiaţiilor emise în urma avarierii centralei japoneze Fukushima a fost stabilit la 5, cel de la Cernobîl a fost la 7.
Oraşul-fantomă Pripiat stă mărturie şi astăzi severităţii calamităţii, radioactivitatea în zonă fiind, în continuare, foarte ridicată. Cu toate acestea, mulţi turişti ignoră riscurile asupra sănătăţii şi plătesc aproximativ 250 de euro pe persoană operatorilor din Kiev pentru a ajunge în Pripiat.
Tehnologia ne permite, însă, să vizităm oraşul-fantomă fără a ne expune radiaţiilor care, oficial, au cauzat moartea a peste 9.000 de persoane.
Curioşii pot vedea peisajul pustiu al Pripiatului prin intermediul unui site. Acesta oferă imagini clare, surprinse de pe clădirea Voskhod, asupra localităţii care, cândva, era populată de circa 50.000 de locuitori. Pădurile - şi acestea iradiate - s-au extins asupra clădirilor abandonate în urmă cu un sfert de secol.
Click AICI pentru a vizita virtual oraşul-fantomă Pripiat @N