Nu faceţi foamea, beţi zilnic o ceaşcă de ceai verde sau de cafea, mâncaţi ardei iute şi paste şi faceţi mişcare.
Chiar şi o felie de pâine mâncată în plus zilnic vă poate îngrăşa cu peste un kilogram într-un an de zile dacă nu faceţi efort pe măsură, atrag atenţia nutriţioniştii. Specialiştii în nutriţie vă arată câteva reguli simple care vă ajută să acceleraţi arderea grăsimilor.
Cartofii fierţi cresc arderile, cei prăjiţi le scad
Una dintre reguli este să nu faceţi foamea. „O gustare de 150 de calorii la prânz şi după-amiază între cele trei mese vă menţine metabolismul în limitele normale", spune Dan Benardot, profesor de nutriţie la Georgia State University. O altă recomandare pentru accelerarea metabolismului este să creşteţi aportul de fibre consumând pâine din făină integrală, paste, fructe şi legume. Unele studii arată că fibrele pot accelera arderea grăsimilor cu până la 30%. „Ardeiul iute creşte rata metabolismului bazal, dar unele persoane nu-l suportă. Şi cartofii fierţi cresc rata metabolismului, dar cei prăjiţi îl scad", spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
În cazul fructelor şi legumelor, ca şi în al cărnii, ouălor sau laptelui, dezavantajul ar fi că acestea conţin pesticide care acţionează ca estrogenii, încurajând depunerea grăsimilor în ţesuturi. „Dacă alegeţi fructele şi legumele bio, aveţi grijă să fie proaspete şi de sezon. Preţul este însă foarte mare la noi. Decât deloc, însă, mai bine luaţi fructele şi legumele din piaţă sau din magazine", spune Mencinicopschi.
Consumaţi somon, ton şi tofu
Un alt aliat al metabolismului sunt proteinele, aşa că asiguraţi-vă că le consumaţi la fiecare masă. Metabolismul poate creşte cu 35% după fiecare masă cu proteine. Alimentele bogate în fier sunt şi ele esenţiale pentru ca oxigenul să ajungă la muşchi. Fructele