Planurile liderilor din zona euro de a participa vineri la o întâlnire de urgenţă pe tema Greciei au fost puse miercuri sub semnul întrebării de Germania, provocând temeri că vidul politic va duce la noi atacuri speculative asupra obligaţiunilor statelor cu datorii mari, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Autorităţile de la Berlin îşi menţin opinia că Grecia este finanţată până în septembrie, astfel încât nu este nicio grabă pentru discuţii.
"Nu există planuri concrete pentru un summit special", a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului german.
Alţi lideri europeni sunt mai puţin expliciţi.
Guvernatorul băncii centrale a Italiei, Mario Draghi, care va prelua în acest an preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), şi premierul Irlandei, Enda Kenny, au declarat că este necesar un acord rapid pentru noul plan de susţinere a Greciei.
Moody's a retrogradat marţi ratingul Irlandei la nivelul "Ba1", în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii, afirmând că această ţara va avea nevoie, ca şi Grecia, de un nou ajutor financiar internaţional.
Italia a fost de săptămâna trecută ţinta atacurilor speculative pe piaţa financiară şi, dacă va avea nevoie de asistenţă, aceasta va depăşi capacitatea fondurilor de urgenţă ale zonei euro.
"Problema Moody’s nu este Irlanda, problema Irlandei este Europa. Nu are rost să avem o întâlnire, dacă aceasta nu va avea ca rezultat o concluzie cuprinzătoare", a declarat Kenny în Parlamentul irlandez.
Obligaţiunile italiene şi spaniole s-au stabilizat miercuri, dar randamentele obligaţiunilor irlandeze au crescut la niveluri record în urma măsurii Moody's.
Traderii nu se aşteptă la o calmare a pieţei în lipsa unor măsuri decisive.
"Ţările mari sunt în criză, devine destul de periculos", a declarat un trader.
Liderii europeni trebuie să decidă cum să implice investitorii privaţ