Conform istoriografiei comuniste, Nicolae Ceauşescu s-a născut într-o familie de ţărani. Harnici, dar săraci din cauza exploatării burghezo-moşierimii. În realitate, Andruţă Ceauşescu era printre cei mai înstăriţi plugari din Scorniceşti.
Avusese 9 hectare de pământ arabil, plus pădure şi livadă. În dosarul de cadre, Nicolae Ceauşescu şi-a declarat tatăl „ţăran mijlocaş". După proprietatea deţinută, confirm indicaţiilor de partid, putea fi însă plasat în categoria chiaburilor.
Nici cuvântul chiabur n-a fost însă o invenţie a propagandei comuniste. Era utilizat în teoriile sociologilor din şcoala lui Dimitrie Gusti. Înaintea lor, apare şi în scrierile lui Ispirescu, Sadoveanu şi Caragiale.
Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu imagini inedite cu Ceaușescu
Copilul Nicolae Ceauşescu nu avea cum deprinde de la părinţi ideologia egalităţii şi luptei de clasă. Nici ura pentru exploatatori. Lixandra, mama sa, era cunoscută în sat ca femeie foarte credincioasă. Pe Nicolae, ca pe toţi ceilalţi copii şi nepoţi ai săi, l-a dus frecvent la biserică. De altfel, şcolarul Nicolae Ceauşescu avea nota maximă la religie. Catalogul, expus în anii puterii sale la Muzeul din Scorniceşti, a fost însă corectat, micşorându-se notele acordate de preot.
Click pe poze pentru prima GALERIE FOTO cu catalogul lui Ceaușescu
Andruţă, tatăl viitorului lider comunist, a lăsat cele mai persistente urme în memoria comunităţii sale. Locuitorii din Scorniceşti şi-l amintesc ca bărbat frumos, isteţ, cu spirit de aventură, iubitor de băutură şi femei. A fost, o vreme, primar liberal în comună. Şi proprietar de „magazin mixt". Politică au făcut şi alţii din familia Ceauşescu. Celălalt Nicolae, rebotezat Andruţă ca general de Securitate, fusese legionar.
Click pe poze pentru GALERIE FOTO cu casa unde a crescut Nicolae Ceauș