Europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri externe au dezbătut astăzi, la Bruxelles, raportul privind încheierea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova unul din paşii obligatorii pentru perspectiva negocierilor de aderare.
Raportul Parlamentului European (PE) recomandă Consiliului şi Comisiei să ia măsurile necesare pentru ca negocierile cu Republica Moldova să continue la ritmul constant din prezent, să încurajeze dialogul dintre partidele politice ca o alternativă la noi alegeri generale, în scopul ieșirii din actualul blocaj constituțional, şi să-și dubleze eforturile vizând găsirea unei soluții la conflictul din Transnistria. Totodată, deputaţi europeni cer să se ia măsurile necesare pentru sprijinirea liberalizării vizelor cu Republica Moldova odată ce toate condițiile vor fi fost îndeplinite.
O altă recomandare se referă la prevederi pentru protecția și promovarea drepturilor omului, utilizând din plin cadrul reprezentat de Consiliul Europei și OSCE, și să încurajeze autoritățile moldovene să promoveze drepturile minorităților.
Presiune pe Justiţie
În privinţa reformei sistemului judiciar, europarlamentarul britanic Graham Watson, autorul raportului, a susţinut că este foarte important consolidarea statului de drept şi a invitat instituţiile UE să convingă Guvernul Republicii Moldova că ar fi oportun să desfășoare o anchetă completă, transparentă și imparțială cu privire la evenimentele din aprilie 2009.
PE recomandă Consiliului şi Comisiei Europene să facă în continuare presiuni puternice asupra autorităților din Republica Moldova pentru ca acestea să consolideze reformele și să obțină progrese concrete în combaterea corupției, reforma sistemului judiciar, a Procuraturii și Poliției.
Din punct de vedere economic, Acordul ar trebui să ţină cont de norme de mediu riguroase ţinând cont de participarea Republicii Moldova la Stra