Fondurile închise de investiţii au crescut tot mai mult în popularitate, atrăgând investitorii în special prin investiţii în active mai puţin tradiţionale precum operele de artă, valutele şi imobiliarele, plasamente care nu sunt permise fondurilor mutuale.
Acest tip de fonduri se adresează investitorilor sofisticaţi, cu un grad de educaţie financiară şi apetit la risc ridicate, putând investi aproape în orice clasă de active fără a se supune unor limitări privind expunerea pe un emitent sau instrument financiar. Mai mult, pentru că sunt închise, investitorii nu pot să îşi retragă banii din aceste fonduri şi nici nu pot veni cu sume suplimentare decât la anumite intervale de timp dinainte stabilite. Fondurile mutuale au restricţii de investiţii şi sunt deschise permanent investitorilor pentru subscrieri sau retrageri.
Cele 19 fonduri închise de investiţii de pe piaţa locală au încheiat primul semestru al anului cu active nete în administrare de 227 milioane de lei (53 mil. euro), în creştere cu aproape 27% faţă de începutul anului. Numărul total de investitori a crescut uşor, până la 92.434 în acest an, faţă de 92.319 la finele anului trecut. Categoria fondurilor care realizează investiţii mai puţin tradiţionale deţin cea mai mare pondere în activele de 227 mil. lei ale industriei, respectiv de 73%, în timp ce restul de active revin fondurilor închise care investesc în acţiuni.
Din categoria majoritară de fonduri fac parte fondul de investiţii imobiliare Certinvest Properties, fondul de efecte de comerţ FPC, fondul de artă Certinvest Artă Românească, fondul cu capital garantat OTP Wise, dar şi singurul fond denominat în dolari de pe piaţa locală Raiffeisen USD. Performerul industriei este fondul de acţiuni EuroGlobinvest cu un randament pe ultimele 12 luni (30 iunie 2010-30 iunie 2011) de 18,71%. Fondul EuroGlobinvest investeşte în acţiuni al