Muzeul de Artă din Constanţa şi-a îmbunătăţit colecţia cu două tablouri donate de colecţionari pentru un an. Picturile "Garofiţă în pahar", de Ioan Andreescu, şi "Trandafiri sălbatici", de Nicolae Grigorescu, sunt expuse, de ieri, în Muzeul de Artă Constanţa, după ce au fost donate, pentru o perioadă de un an, de colecţionari. Sunt tablouri care completează colecţia instituţiei, în care ambii pictori sunt prezenţi. "Nu mai deţineam nici o natură moartă a lui Andreescu", a spus directorul muzeului, Doina Păuleanu, remarcând faptul că pictorul care a murit la 32 de ani nu a lăsat în urmă o operă bogată din punct de vedere cantitativ.
Lucrarea lui Andreescu a fost achiziţionată pentru 51.000 de euro, în cadrul unei licitaţii, la începutul lunii iulie, de fondul de investiţii în artă Certinvest. Trandafirii lui Grigorescu au fost cumpăraţi cu 52.500 de euro. "A fost cumpărat din nostalgie", spune Alexandru Bâlea, directorul Artmark, care a facilitat vânzarea. Potrivit acestuia, cumpărătorul este o femeie de profesie arhitect, care lucrează acum în ţările arabe, cel mai probabil în Iordania. Acum, un Grigorescu ar valora 200.000 de euro, spune el.
Decizia de a expune operele de artă în muzeu nu este însă una pur altruistă. Pe lângă bucuria de a împărţi tablourile cu ceilalţi, expunerea unei opere îi creşte valoarea de piaţă. Pe de altă parte, proprietarul taie eventualele cheltuieli de securitate. "Nu reprezintă un secret faptul că valoarea de piaţă a unei opere de artă creşte direct proporţional cu prezentarea sa publică, în expoziţii sau în publicaţii, suplimentar faţă de randamentul anual mediu al unui artist", spun reprezentanţii casei de licitaţii. În opinia lor, randamentul anual al unei astfel de investiţii este de 20-30% pe an, din care se scad costurile asigurărilor şi sistemelor de securitate.
Muzeul de Artă din Constanţa şi-a îm