Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze dinţi artificiali din celule stem. Experţii susţin că dantura obţinută în laborator are toate funcţiile unor dinţi naturali: sunt sensibili la factorii externi şi sunt destul de tari încât să poţi mesteca mâncarea cu ei, informează Daily Mail.
Pentru că aceste celule au abilitatea de a se transforma în orice organ sau de a-l regenera, oamenii de ştiinţă s-au gândit să facă şi dinţi. Astfel, specialiştii au amestecat două tipuri de celule stem pentru a realiza dintele, mai exact este vorba despre o rădăcină. Ulterior a fost transplantată adânc în maxilarul unui cobai, iar la şapte săptămâni dintele a crescut la dimensiunea normală. Astfel că primul dinte realizat în laborator prin această modalitate aparţine unui şoarece de laborator şi este verde fosforescent. Culoarea este dată de o proteină pe care oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tokyo au folosit-o pentru a diferenţia noul dinte.
Experţii spun că dintele este identic din punct de vedere al structurii cu restul danturii şoarecelui. Testele ulterioare au arătat că noul dinte este perfect funcţional şi că nu se diferenţiază prin nimic de restul dinţilor naturali.
Ţinând însă cont că la om dinţii cresc foarte greu, este de preferat să fie transplantaţi direct maturi, susţin specialiştii. "Dinţii astfel obtinuţi sunt perfecţi şi au toate calităţile celor naturali", spune profesor Masamitsu Oshima, de la Research Institute for Science and Technology, Tokyo University of Science.
Oamenii de ştiinţă speră că această descoperire să fie încă un pas spre crearea de organe umane din celulele stem. "În prezent, ştiinţa nu are tehnologia necesară de a cultiva organe in vitro. Este important ca această tehnologie să se dezvolte pentru a avea organe atât de necesare pacienţilor aflaţi în stare critică", spune profesor Takashi Tsuji, coordonatorul expe